Het Gele Huis

Haagsemarkt 35
4813 BB Breda
e-mail info@hetgelehuisinprincenhage.com
web www.hetgelehuisinprincenhage.com/


Veilingagenda

Veiling werken collectie Rob Baert

Opening expo/kijkdag 6 april, Het Gele huis open van 10.00 – 18.00.
Veiling tussen 13.00 – 15.00

13 april expo / Kijkdag 10.00 – 18.00

20 april expo / Kijkdag 10.00 –18.00, Het Gele Huis open 10.00- 18.00.
Veiling tussen 11.00- 14.00

27 april expo 10.00 – 18.00

Kunstverzamelaar Rob Baert

Abdelkader Benkemoun
Een impressie van zijn werk. Let op: andere stukken komen op de veiling!

Abdelkader Benkemoun is op 7 dec. 1942 in Rabat, Marokko geboren. Hij was leerling aan de School voor Schone Kunsten van 1959- 1961. Daarna werkte hij als tekenaar van de afdeling Algemene Zaken van de School en voor Historische monumenten en Archeologie bij het Paleis van Mamouria in Rabat van 1961- 1963. Volgt lessen aan de kunstacademie in Marseille en werkt als kunsttekenaar bij het Museum van Oudheid en Archeologie in Rabat van 1965-1987. Leerling van meester Stanley Hayter en meester Berthol tussen 1971- 1983, en leerling vaan de School van het Louvre( algemene kunstgeschiedenis 1982- 1985). Hij wordt Animateur d’arts Plastiques aan het CLPA in Maurepas in de Yvelines Frankrijk tussen 1992- 1995 en daarna is hij verbonden aan ‘ Atelier Portes Ouvertes’ in Parijs van 1995-2000.

Hij exposeert voor het eerst in Marokko in 2007 met L’ Art Avant-Garde in de galerie van Frans Cultureel Centrum in Rabat.

Zijn werk bevindt zich in musea en particuliere collecties in:
Marokko, U.S.A., Spanje, Nederland, Zwitserland, Portugal, België, Tunesië, Algerije, Italië, Zweden, Denemarken, Gr.Brittanie, Japan, Irak, India, Duitsland, Libanon, Mexico, Brazilië, Jordanië, Koeweit, Palestina, Verenigde Emiraten, Polen, Canada, Australië, Zuid Afrika, Bosnië, Sovjet Unie, Cuba, Chili, Oostenrijk, Ierland, Noorwegen, Griekenland, Monaco, Andorra, Zuid Korea, Vietnam, China, Hong Kong, Luxemburg, IJsland, Quebec, Liechtenstein, Kosovo, Libië, Gabon, Mauritanië, Benin, Argentinië, Liberia, Venezuela, Birma en Cyprus.

Chris van der Schriek 1945 – 2012
Hij heeft in Breda in de Beyerd en Gemeentelijk museum geëxposeerd. In 1986 samen met Appel en Corneille en Alechinsky op een andere locatie.

Herinnering aan Chris van de Schriek van Laurens Siebers, toentertijd verbonden aan De Beyerd:

‘Christiaan van der Schriek staat in mijn geheugen als een uitermate zelfstandig en gedreven doener/denker. Met zijn beeldend werk maakte ik kennis in de jaren 1975-1980. Kleurige composities in olieverf op linnen waarin de vormen refereren aan rondingen en cellen. Geen felle kleuren, alles op elkaar afgestemd in pastel. Een eigen universum.
Ik meen dat hij toentertijd een beroep deed op de Beeldend Kunstenaars Regeling maar er op afstand werd gehouden. Dat irriteerde Chris. Hij kon “vulkanisch” optreden. Zijn persoonlijkheid en werk maakte indruk op mij omdat hij zoekend was. Maar het vroeg (vraagt) om aandacht. Het werd geen match. Uitgesproken cirkel-composities stoten af, zijn onvolledig.
Later vernam ik dat Chris open atelier hield en zijn werk aanbood tegen elk bod van waardering. Weer later las ik van zijn overlijden. Relatief te jong, maar gedreven’.

Tekst over de expositie in Het Kruysenhuis in Oirschot:
.. een onbegrijpelijke man. Zijn schilderijen komen voort uit een oerkracht die in het westerse leven veel beperkingen ontmoet’.

Foto uit GAB Beeldcollectie Johan van Gurp

Lia van Oosterhout -Schaeffer
Geboren in Schiedam en later verhuisd naar Bavel waar zij als kunstenares zich in eerste instantie bezighield met keramiek en schilderen. Zij is leerling geweest van Joost Sikking aan de toenmalige ‘ Beeldenaar’ in Breda. Die heeft haar zeer geïnspireerd waardoor zij gepassioneerd raakte voor beeldend werk.

Later is Lia vooral gaan schilderen, zowel aquarel, acryl en gecombineerd. Haar onderwerpen waren heel lang alleen landschappen en andere stillevens. Op latere leeftijd is ze wat losser met kwast omgesprongen waarbij zij bijzondere eigen vormen heeft ontwikkeld, die steeds meer een abstract karakter kregen. Exposities gehad o.a. in het gemeentehuis in Ulvenhout. Lia Schaeffer is gestorven 2e helft jaren ’90, datum onbekend.

Deze stukken komen op de veiling!


Locatie

Categories: Noord-BrabantTags: